Hashtags – så funkar det på Instagram

Den inbitne Twitter och Instagram-användaren är van vid att använda den fyrkantiga symbolen #, även kallad “hashtag”. Folk använder den utan att inse vilken kraft den kan ha. Vi förklarar varför du ska använda hashtags och vad du bör undvika för att inte Instagrams algoritm ska tro att det är skräppost. 

Hashtags – så började det

När hashtags slog igenom var det först på Twitter och användes då för att kategorisera ämnet man skrev om. Med hjälp av detta kunde man hitta likasinnade utanför sitt egna nätverk och finna personer som gillade samma sak. Senare anammades detta även på Instagram, Facebook och Linkedin och anses idag vara ett mycket god tillvägagångssätt att finna nya kunder, om man använder dem på rätt sätt.

Så arbetar du strategiskt med hashtags på Instagram

På Instagram har hashtags som störst effekt. Numera kan man följa den # man är intresserad av, lite likt Twitter. Om jag exempelvis följer #blommor får jag upp de konton som har använt sig av denna hashtag i sin bild. Var dock noga med att använda relevanta hashtags när du taggar din bild.

Välj ut ca 20-30 st hashtags som representerar er och ert varumärke. Däremot bör det inte vara fler än 30, då blir algoritmen fel och ert inlägg prioriteras ned. Se över ert val genom att testa dem i appen, hur många följer just denna specifika #? Är målet att skapa fler följare bör ni välja # som redan existerar och folk följer än att hitta på en egen. Det kan man göra i ett senare skede då varumärket redan är etablerat, så som företagets namn eller produkt som ni är ensamma om. Exempel: Är ni en möbelbutik bör era hashtags handla om #inredning #inredningstips och så vidare. Dessa har flera följare och de är dessutom intresserade av produkterna ni säljer. Det är bra att blanda både lite smalare och bredare varianter i sitt inlägg.

Om man tycker att det känns spammigt med för mycket hashtags i ett och samma inlägg, så är vårt tips att lägga 2-3 stycken i själva inlägget och sedan lägga till en kommentar med resten.

Som vi nämnt tidigare förändras dessa rön ständigt och det är viktigt att hålla sig ajour med hur det ser ut i dagsläget. Följer ni dessa råd och håller er uppdaterade så kommer det gå galant.

Behöver du hjälp med hur man skriver bra texter på sociala medier? Det finner du här.

Post a comment